keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Kepeää parisuhdekomediaa


                           Ellan (Miina Maasola) ja Stigun (Mikko Nousiainen) suhde
                           syntyy vastoin alkuperäistä sopimusta.Y-Kinossa ensi-iltansa saanut Rakkauden rasvaprosentti (2012) edustaa lajityypiltään romanttista komediaa, vaikkei se herätäkään erityistä hilpeyttä katsojassaan. Elokuva on tavanomainen oman lajityyppinsä edustaja. Valkokankailla on viime vuosina pyöritetty lukuisia leffoja, joiden aiheena ovat olleet 3040-vuotiaiden parisuhdeongelmat ja sitoutumisen vaikeus.

Mikko Kuparisen ohjaaman elokuvan miespääosassa nähdään mainosmies Stigu Mertala (Mikko Nousiainen), runoileva sinkku, joka joutuu työrintamalla kamppailemaan nuorta Nickeä (Jarkko Niemi) vastaan. Nelikymppinen Stigu tapaa yllättäen Ellan (Miina Maasola), joka haaveilee oman vintage-vaatepuodin perustamisesta ja tarvitsee sitä varten rahoitusta.

Ella tuntuu kaipaavan enemmän rahaa kuin rakkautta; sitoutumiseen tai seurusteluun hänellä ei ole mielenkiintoa. Hän sopii Stigun kanssa 45 minuutin seksisessiosta kerran viikossa ilman sitoumuksia. Munakellon pärähtäessä on naisen ruumis ravittu ja hän siirtyy siksakkaamaan Singerillään. Stigun tunteet sen sijaan heräävät säännöllisen seksin myötä.

Toistensa todellista kohtaamista karttelevat mies ja nainen päätyvät kuitenkin yhteiseen projektiin, jossa Väestöliitto yrittää laittaa suomalaisten pariskuntien parisuhteen kehräämään. Stigu ja Ella yrittävät selvittää kestävän parisuhteen salaisuuksia. Sonkajärven eukonkantokisoissa, jotka edustavat elokuvan parasta ja aidointa antia, paneudutaankin siihen yhteispeliin ja luottamukseen, joita kestävässä suhteessa tarvitaan.

Rakkaudesta elokuva kertoo kevytjuuston rasvaprosentin verran, parisuhteen ongelmista enemmän. Kuparisen ohjauksessa leffa etenee sujuvasti. Kesäistä Helsinkiä ja Sonkajärven kisoja on kuvitettu taitavasti. Mikko Nousiainen ja Miina Maasola selviävät rooleistaan kunnialla, samoin Stigun vanhempia näyttelevät Antti Virmavirta ja Kaija Pakarinen.

Rakkauden rasvaprosenttia leimaavat kuitenkin tavanomaisuus, yllätyksettömyys ja jännitteen puute. Keskeinen syy tähän on Hannamaija Matilan ja Laura Immosen käsikirjoituksessa, joka ei täysin kanna elokuvassa. Liian monta langanpäätä on jäänyt solmimatta, kun lopputekstit rullaavat valkokankaalla.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti