lauantai 22. lokakuuta 2011

Kun korttitalo romahtaa


 
    Rakennusyrittäjä Sami (Samuli Edelmann)
    joutuu uhkailujen kohteeksi leffassa Kotirauha.

Y-Kinossa juuri ensi-iltansa saanut Aleksi Mäkelän Kotirauha (2011) osuu harvinaisen ajankohtaiseen aiheeseen. Suomi ja muu Eurooppa näyttää taas vaipuvan taantumaan, joka suistaa talousvaikeuksiin niin monet yksilöt kuin yrityksetkin.

Kotirauhan päähenkilö Sami Luoto (Samuli Edelmann) touhuaa rakennusalalla, johon laskukausi yleensä iskee ensimmäisten toimialojen joukossa. Nelikymppinen yrittäjä suistuukin kurimukseen, josta on pian leikki kaukana. Vaakalaudalle joutuvat sekä Samirakennus Oy että yrittäjän perhe-elämä.

Samin bisneshistoria ei ole alkujaankaan menestyksekäs. Luottolaman iskiessä pankkeihin luotonanto tyrehtyy, vakuuksia vaaditaan enemmän, korkotaso nousee. Samille jää käteen myymättömiä asuntoja, joiden tuotolla piti rahoittaa tuore tonttikauppa ja unelmatalo perheelle, johon kuuluu opettajavaimo Sari (Katariina Kaitue) ja rippikouluikäinen Annika (Kerli Kyllönen). Perheidylli horjuu, kun ikävät asiat alkavat kasautua.

Rakennusfirma hoippuu konkurssin partaalla, työmiehet saavat potkut, velkakierre pahenee. Velkojat ottavat käyttöön kovat otteet – ja hetken kuluttua Samin elämä on veitsenterällä. Edes oma isä ei anna lainaa. Vähäpuheinen ja härkäpäinen liikemies näyttää puskevan koko muuta maailmaa vastaan. Korttitalon romahtaessa Sami näyttää liittyvän kahden muun epäonnen soturin joukkoon. Ruotsista palanneella lankomies Jerellä (Kristo Salminen) ovat asiat solmussa. Lopputilin saanut rakennusmies Jaatinen (Tommi Korpela) yrittää sinnitellä pienten lastensa kanssa työttömyyttä ja huostaanoton uhkaa vastaan.

Tummasävyinen elokuva on aito, väkevä ja uskottava. Se heijastelee niin 90-luvun valuuttalainoihin kaatuneiden kuin vuosien 20082009 laman kokeneiden yrittäjäuhrienkin kokemuksia. Mäkelän luottonäyttelijä Samuli Edelmann onnistuu roolissaan jurona ja taipumattomana liikemiehenä erinomaisesti. Samalla hän piirtää vaikuttavan perisuomalaisen miehen tarinan. Myös Katariina Kaitue, Aake Kalliala (isä Reijo) ja Santeri Kinnunen (poliisiveli Santtu) tekevät onnistuneet roolityöt.

Aleksi Mäkelän ohjaustyö ei onneksi ole pelkkää murheellisten laulujen maan kuvausta. Samin elämän pimeimmällä hetkellä taivaalle singahtaa valonsäde, joka valaisee maiseman uudeksi. 

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti