perjantai 21. lokakuuta 2016

Kuluttavan rakkauden syövereissä***½

                                Inka (Laura Birn) ja Juhani (Lauri Tilkanen) elävät leffan alussa
                                rakkaudentäyteisessä symbioosissa.

Y-Kinon valkokankaalla käväisi lokakuun puolivälissä kotimainen elokuva, joka olisi ansainnut kunnolliset katsojamäärät Kauhavallakin. Alli Haapasalon esikoisohjaus Syysprinssi (2016) kertoo kahden esikoiskirjailijan kiihkeän rakkaustarinan 1980-luvun alun Helsingissä. Tähtikaksikko Laura Birn ja Lauri Tilkanen onnistuvat rooleissaan, leffa on kauniisti kuvattu ja äänimaailmaltaan mielenkiintoinen. Sen sijaan 1980-luvun aluen uuden aallon Suomi ja taitelijaliikkeen erkaantuminen ylipolitisoituneesta kulttuurielämästä jäävät ohuehkolle käsittelylle.

Syysprinssi perustuu Anja Snellmanin (ent. Kauranen) samannimiseen romaaniin, joka on pitkälti omaelämäkerrallinen. Vuonna 1996 ilmestynyt teos kertoi Kaurasen ja Abiturientti-teoksellaan (1980) kuuluisuuteen nousseen Harri Sirolan kiihkeästä suhteesta ja Sirolan syvästä masennuksesta.

Elokuvan alussa nuoret kirjailijanalut tapaavat Helsingissä. Juhani (Lauri Tilkanen) on rikkaasta porvariperheestä ja juuri mainetta saanut esikoiskirjailija. Opiskelijatyttö Inka (Laura Birn) ihastuu ja rakastuu nuoreen, komeaan ja energiseen Juhaniin. Nuorten rakkaus on täynnä kiihkoa, himoa ja eroottista hurmaa. Inka ja Juhani pääsevät toistensa iholle ja pian myös ihon alle.

Toisiinsa hullaantuneet nuoret kirjailijanalut ruokkivat ja motivoivat toisiaan. Juhanan taiteilijakämpässä kirjoituskoneiden rätinä katkeaa vain rakastelun, ruokailun, unelmoinnin tai unennäön ajaksi. Kirjallisuutta opiskeleva ja työväenluokasta tuleva Inka toimittaa opiskelijoiden punkhenkistä kulttuurilehteä. Vanhan kellarissa käydään kiihkeitä kirjallisuusaiheisia keskusteluja, jossa halutaan jättää jäähyväiset ylipolitisoitumisen ajalle.

Elokuvan Inka kasvaa opiskelijatytöstä naiseksi ja aikuistuu. Hänen esikoisromaanistaan tulee menestys. Samanaikaisesti Juhanin kirjallisen luovuuden alta alkaa paljastua ikäviä piirteitä. Mies osoittautuu suureksi narsistiksi ja taiteellisesti mustasukkaiseksi Inkalle. Molemminpuoliseen rakkauteen alkaa tulla ikäviä ryppyjä Juhanin ilkeyden, pisteliäisyyden ja mielenterveyden järkkymisen takia. Matka kohti hulluutta alkaa.

Elokuvan pääparista Laura Birn piirtää hienosti Inkan roolin. Hän tavoittaa hyvin nuoren naisen ihastuksen, pelon, epävarmuuden ja kyvyn kypsään kasvuun. Lauri Tilkanen on vakuuttava karismaattisena esikoiskirjailijana, joka rockkukkomainen itsevarmuus valuu vähitellen depression viemäriin.

Elokuvan kauniista kuvauksesta on kiittäminen Rauno Ronkaista. Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneen, mutta pitkään New Yorkissa asuneen Alli Haapasalon tausta näkyy elokuvan musiikin ja mielenkiintoisen äänimaailman valinnassa. Hän ei punkkautta kuvatessaan turvaudu helpoimpaan ratkaisuun eli leffan täyttämiseen suomirockin klassikoilla.

Elokuvaa kuljettaa oivasti eteenpäin Glenn Patschan elektroninen musiikki ja ulkomainen pop. Filmin sisällön tiivistää Joy Divisionin kappale Love Will Tear Us Apart.

Elokuvan traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti