lauantai 13. joulukuuta 2014

Taistojen tieltä koti-Kontuun ***

                         Azog johtaa örkkiarmeijansa Hobitti-sarjan ratkaisutaisteluun

Uusiseelantilainen ohjaaja Peter Jackson on käyttänyt 17 vuotta elämästään kuvittaakseen kirjailija J.R.R. Tolkienin fantasiamaailman. 2000-luvun alkuvuosien Taru sormusten herrasta –trilogia jäi elokuvahistoriaan huikeana suurmenestyksenä niin visuaalisuuden, elokuvakerronnan, modernin teknologian soveltamisen kuin kaupallisen menestyksensäkin perusteella. Tolkienin pääteosta edeltäneen Hobitin Jackson päätti myös jakaa kolmeen osaan. Y-Kinon ensi-iltaan tullut Hobitti – viiden armeijan taistelu (2014) jättää jäähyväiset Keski-Maalle ja sen fantasiaolennoille.

Hobitti-trilogiasta tuli elokuvahistorian kallein tuotanto, sillä se tuli maksamaan noin 450 miljoonaa euroa. Tolkienin ystäville Hobitti-sarja on avannut uusia näkökulmia fantasiamaailmaan, tarjonnut jännittäviä ja visuaalisesti näyttäviä elämyksiä sekä tutustuttanut melkoiseen määrään tähtinäyttelijöitä. Yhden lastenkirjan jakaminen kolmeksi elokuvaksi ei kuitenkaan ollut onnistunut ratkaisu.

Elokuvasarjan avanneessa Odottamattomassa matkassa (2012) oli paljon tyhjäkäyntiä. Smaugin autioittama maa (2013) oli elokuvakerronnallisesti huomattavasti jäntevämpi ja jännittävämpi. Päätösosa Viiden armeijan taistelu on pituudeltaan hyvä, toiminnallinen tietokoneluomus, mutta hobittisankari Bilbo Reppulin (Martin Freeman) ja hänen kääpiöystävänsä sivurooliin jättävä.

Uutuusleffa alkaa räväkästi. Jousimies Bard (Luke Evans) yrittää pelastaa Esgarothin eli Järvikaupungin tulta syöksevän lohikäärme Smaugin hyökkäyksiltä. Kaupungin asukkaat pakenevat kohti Yksinäistä vuorta Ereboria, jonne Bilbo ja hänen 13 kääpiöystäväänsä ennättivät jo edellisessä osassa.

Yksinäisen vuoren valtaiset rikkaudet houkuttelevat Keski-Maan kansoja puoleensa kuin hunaja kärpäsiä. Thorin Tammikilven (Richard Armitage) johtamat kääpiöt joutuvat pian kamppailemaan kulta-aarteesta Järvikaupungin asukkaiden ja heidän suojakseen tulleiden haltioiden kanssa. Kohti Ereboria kiitävät örkkipäällikkö Azogin (Manu Bennett) ja hänen poikansa Bolgin (Lawrence Makoare) johtamat örkkiarmeijat.

Hobittisarjan päätösosassa viisi armeijaa ottaa mittaa toisistaan. Jackson marssittaa pääosin tietokoneella luodut armeijansa ratkaisutaisteluun, johon leffan nimi viittaa. Katsoja imaistaan mukaan yli 45 minuuttiseen intensiiviseen taisteluun, joka vyöryy hallitsemattomana paikalta toiselle mahtipontisissa digitehosteissa. Kerronta imee ja mäiske on melkoista.

Elokuvan keskiöön nousee kääpiöseurueen johtaja Thorin Tammikilpi, jonka lankeaa Smaugin kulta-aarteen pauloihin. Thorinin kullanhimo on yhtä kyltymätöntä kuin kreikkalaisen mytologian kuningas Midaksella tai 1500-luvun espanjalaisilla konkistadoreilla. Elokuvan kliimaksi koetaan jäällä, jossa Thorin ottaa rajusti mittaa vainoojastaan Azogista.

Hobitti Bilbo Reppuli jää kääpiöseurueen kanssa sivuraiteille filmissä, vaikka Tolkienin alkuperäisteos rakentuukin hänen varaansa. Martin Freemanin luonteva, koskettava ja koominen hobittihahmo rakentaa silti yhteyden kolmen elokuvan välille. Päätösosassa vahvasti esille nousevat myös Ian McKellen Gandalfina ja oikullista metsänhaltiain johtajaa Thranduilia esittävä Lee Pace. Filmin yksi kohokohta on velhojen ja haltiain muodostaman Valkoisen neuvoston ja Synkmetsän noidan välienselvittely.


Viiden armeijan taistelu on taattua Peter Jacksonia: toiminnallista, visuaalista, komeaa ja kallista nykyelokuvaa. Osa lyhyeksi leikatun päätösosan irrallisista juonenpätkistä sidotaan todennäköisesti yhteen vasta ohjaajan erikoisversioissa vuoden kuluttua. Jacksonin kuusi fantasiaelokuvaa muodostavat niin vankan elokuvallisen Tolkien-tulkinnan, että niiden vaikutus kestää vuosikymmeniä eteenpäin. Aikamoinen satusetä.

Elokuvan trailerin löydät tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti